Worki do vacum dla gastronomii
Pomocne worki do vacum
Produkty spożywcze w branży gastronomicznej muszą być najwyższej klasy. Nie zawsze jednak mogą one pochodzić bezpośrednio od dostawców. Dlatego z pomocą przychodzą worki do vacum. Dzięki nim restauracje i inne lokale gastronomiczne mogą przechowywać żywność. Worki do próżniowego pakowania minimalizują tym samym straty i zapewniają najwyższą jakość serwowanych potraw.
Przedłużające świeżość produktów worki do vacum
Worki do pakowania próżniowego żywności, to proste, a jednocześnie specjalistyczne opakowania. Umożliwiają hermetyczne zamknięcie produktów. Usunięcie powietrza z opakowania znacząco wydłuża okres przydatności żywności. To szczególnie cenne dla gastronomii. Nie zawsze bowiem są możliwe codzienne dostawy świeżych produktów. Przeszkadzają temu często względy logistyczne i finansowe. Jednak próżniowe opakowania na ryby czy worki do mięsa przychodzą z pomocą. Pozwalają na zachowanie świeżości produktów przez dłuższy czas. I to bez konieczności stosowania konserwantów.
Efektywne mrożenie
Mrożenie jest formą przechowywania żywności znaną od dawna. Jednak może zostać przeprowadzone niewłaściwie. W konsekwencji produkty nie zachowają swoich walorów smakowych na dłużej. Wystarczy jednak sięgnąć po opakowania próżniowe. Produkty zamknięte w workach próżniowych nie mają kontaktu z powietrzem. Minimalizuje to ryzyko powstawania szronu i uszkodzeń struktury żywności. Wtedy mrożone produkty zachowują swoją jakość i wartości odżywcze. To idealne rozwiązanie dla restauracji, które chcą przechowywać sezonowe produkty przez cały rok. Oczywiście bez obaw o utratę ich walorów.
Praktyczne oszczędności
Opakowania vacum pozwalają na lepszą organizację pracy kuchni. Produkty są starannie posegregowane i łatwo dostępne. Bez problemu można opisać zawartość. Przyspiesza to proces przygotowywania potraw. Próżniowe worki pozwalają także na gotowanie metodą sous vide. Szczelne zamknięcie i odporność na wyższe temperatury sprawiają, że worki są idealne do długiego gotowania.
Worki próżniowe pomagają też oszczędzać. Jest to możliwe dzięki wydłużeniu okresu przydatności do spożycia i minimalizacji strat. Mniej wyrzuconej żywności, to niższe koszty dla lokalu gastronomicznego. Skuteczne pakowanie próżniowe zupy i innych dań pozwala też na oferowanie potraw na wynos.