Nieidealne worki bio

Zrównoważone rozwiązania w pakowaniu żywności pojawiają się coraz częściej. Świadomi konsumenci sięgają po worki bio. Ich potencjał dostrzega także przemysł spożywczy. Opakowania bio są bowiem przyjazne dla środowiska. Redukują ilość odpadów z tworzyw sztucznych. Nie są jednak zawsze dobrym rozwiązaniem. Dlatego producenci opakowań nieustannie pracują nad ich doskonaleniem.

Gdzie worki bio do żywności sprawdzają się najlepiej?

Opakowania ekologiczne doskonale nadają się do przechowywania żywności krótkoterminowej. Sprawdzają się przede wszystkim w pakowaniu świeżych produktów. Dobrze chronią warzywa, owoce czy pieczywo. Można w nie też zapakować inne artykuły spożywcze. Nie wymagające długiego okresu przechowywania.

Gastronomia i handel chętnie sięgają po opakowania ekologiczne do żywności. To głównie sklepy ze zdrową żywnością czy targowiska. Klienci coraz częściej poszukują bowiem opakowań, które nie obciążają środowiska. Także wiele lokali oferujących jedzenie na wynos decyduje się na ich stosowanie. Chcą zmniejszyć swój ślad węglowy i dostosować się do ekologicznych trendów.

W warunkach domowych takie worki dobrze służą w przechowywaniu resztek żywności przeznaczonych do kompostowania. Dzięki temu można w prosty sposób segregować odpady organiczne.

Biodegradowalne opakowania nie dla każdego

Bio worki mają wiele zalet. Nie zawsze są jednak najlepszym rozwiązaniem. Problemem jest mniejsza odporność na wilgoć i tłuszcze. W porównaniu do tradycyjnych opakowań plastikowych. Produkty płynne bądź o wysokiej zawartości tłuszczu szybko przenikają przez strukturę materiału. Z tego powodu doypack bio jest mniej praktyczny. Nie nadaje się do każdego typu produktu.

Problemem bywa również przechowywanie żywności przez dłuższy czas. Bio worki do pakowania mają ograniczoną trwałość. Nie zapewniają takiej samej bariery ochronnej, jak tworzywa sztuczne. W związku z tym nie sprawdzają się w pakowaniu wszystkich produktów. Głównie wymagających dłuższego okresu przydatności do spożycia. Ulegają także uszkodzeniu w niewłaściwych warunkach. Zbyt wilgotne środowisko bądź wysoka temperatura są bardzo niekorzystnymi czynnikami.

Czy worki bio to przyszłość pakowania żywności?

Pomimo swoich ograniczeń worki biodegradowalne stanowią ważny krok w kierunku redukcji plastiku. Technologia ich produkcji stale się rozwija. Producent opakowań do żywności nieustannie pracuje nad nowymi rozwiązaniami. Konsumenci powinni świadomie sięgać po takie ekologiczne opakowania doypack wszędzie tam, gdzie jest to możliwe.